February 2, 2022

Hersteltijd tijdens fitness

Rust pakken: makkelijker gezegd dan gedaan. Wat The Consumers aanraden op het gebied van hersteltijd tijdens en na je training lees je in deze blog!

Alleen maar meer en meer trainen is niet de beste of meest effectieve manier om jouw trainingsdoelen te behalen. Rust is net zo belangrijk als de training zelf. Bij het rusten geef je het lichaam namelijk de tijd om te herstellen en dat herstel is weer van belang om tijdens jouw volgende training beter te kunnen presteren.

 Wat wordt aangeraden als het gaat om hersteltijd na of tijdens een training? Spiervermoeidheid is een prikkel voorde spier die zal leiden tot een toename van het prestatieniveau. Vermoeid zijn tijdens je training is een voorwaarde om te komen tot trainingsresultaten. Doe dus je best!

 

Hersteltijd tussen oefeningen

De hoeveelheid energie die jij hebt tijdens het trainen wordt in sporttermen gekenmerkt door termen als ATP(AdenosineTriPhosfate) en ADP (AdenosineDiPhosfate). Deze termen mag je meteen vergeten. ATP is simpelweg je volle tank en ADP je lege tank.  

 

Om optimaal gebruik te maken van jouw volle tank heeft je lichaam 3 tot 5 minuten nodig om jouw tank te vullen naar 100%. Daarentegen heb jij als sporter niet de tijd om per set 3 tot 5minuten te wachten. Dit zou betekenen dat je uren in de sportschool zou staan.En dat is maar goed ook. Het is namelijk de bedoeling dat je vermoeid raakt tijdens je training. Weet je nog? Jouw tank is gelukkig binnen 30 seconden aangevuld tot 70%. Tijd genoeg om een nieuw nummer op te zetten en weer aan de slag te gaan.

 

Hersteltijd tussen spiergroepen

Hoeveel tijd moet je nemen voor het herstel na het sporten? Deze tijd is geheel afhankelijk van jouw lichaam.Conditie speelt hierbij een belangrijke rol. Ook speelt de intensiteit van de training een rol. De intensiteit is hoe zwaar je training is geweest. In eenideaal scenario train je dezelfde spiergroep wanneer jouw herstelpiek bereikt is. Dit is gemiddeld tussen de 48-72 uur (afhankelijk van de intensiteit dus). Dit betekent niet dat je drie dagen lang de sportschool moet vermeiden.Je kunt in de tussentijd best met andere spiergroepen aan de slag!

 

Bron:   Middelkamp,P. J. C., Wassink, H., Coumans, B., Ambaum, M., Wouters, R., Bom, O., &Wesselman, M. (2018). Opleiding Fitnesstrainer A. In OpleidingFitnesstrainer A (pp. 76–85). Ede, Nederland: NL Actief

Meer van onze
Blogs

Bekijk blogs

Maak jouw start aan een
fitter en gezonder leven

Plan een intake
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.