December 9, 2022

Hoe overleef ik de december maand?

In deze blog duiken we dieper in de onderwerpen; Invloeden vanuit de omgeving, jouw voedsel omgeving en verleidingen!

Hoe overleef je de december maand?

Banketstaven, kerstkransjes, warme chocolademelk met slagroom, warme appeltaart en natuurlijk niet te vergeten het kerstdiner. De hele maand december zit vol met verleidelingen, maar hoe gaat ik hier mee om en wat zou ik hier precies aan kunnen doen?

Het menselijk eetgedrag

Je herkent het misschien wel: je loopt langs de winkel en de vitrine ligt vol met alles waar jij zin in hebt. Als je het niet ziet dan ruik je het wel. Vooral de maand december zit helemaal vol met zoetigheden andere extraatjes. Vaak ook nog verpakt in de mooiste verpakking en kleurtjes om het allemaal zo aantrekkelijk mogelijk te maken. Ja en dat we dan uiteindelijk meer gaan eten is zo gek nog niet.

Ons eetgedrag is gebaseerd op een omgeving met weinig voedsel. We zijn zo ontwikkeld dat we maar door en door willen eten totdat we eigenlijk niet meer kunnen. Het eten wat we teveel aten diende als een buffer wanneer voedsel schaarser werd. Dit oer gedrag gaat niet helemaal lekker met de voedselomgeving waar we ons tegenwoordig in bevinden. De buffer raakt nooit meer op en zo creëer je makkelijk overgewicht .

 

Invloed van je omgeving

2 redenen waarom je omgeving sterk bepaalt wat je eet zijn de consumptienormen en het bijhouden wat we allemaal eten. Vaak is het moeilijk om in te schatten hoeveel we eten. Daarom gebruiken we vaak wat regels zoals het aantal porties, de verscheidenheid aan voedingsmiddel die we consumeren, de grootte van ons bord en de manier waarop je eetpartner het eten consumeert.

 

Deze invloeden hebben allemaal impact op onze consumptie vaak gebeurd dit automatisch en onbewust. We eten daarom een stuk meer dan we eigenlijk denken. Uit een ‘soeponderzoek’ is gebleken dat wanneer de kom met soep automatisch gevuld werd (ten opzichte van handmatig bijvullen) dat men dan 76% meer soep zou eten.


 Voedselomgeving

-         Het zien of ruiken van eten kan leiden tot een hongergevoel en een verhoogde speekselafscheiding en dat kan vanuit de voedselomgeving leiden dat je meer consumeert.

-         Verschillende kleuren van hetzelfde voedingsmiddel. Bijvoorbeeld verschillende soorten yoghurt kunnen ervoor zorgen dat we geneigd zijn meer te eten dan wanneer het geen kleur zou bevatten.

-         Hoe groter de porties hoe meer je automatisch gaat eten. Dit geld voor alles wat je in de keuken hebt staat. Vande pan waar je het in bakt, naar het bord waar je jouw eten op schept naar het bestek waarmee je jouw eten mee opschept.

 Hoe ga ik met deze verleidingen om?

Voor een groot deel wordt je voedingsinname beïnvloed door je omgeving. Hier bewust van zijn is een eerste stap om al die verleidingen tegen te gaan.

Dat de voedselomgeving zo ingericht is, is niet voor niets. De voedselindustrie weet maar al te goed dat we beïnvloedbaarzijn door hoe voedsel aan ons gepresenteerd wordt. De meeste beslissingen overeten vinden automatisch en onbewust plaats: we nemen 200 beslissingen over eten per dag, waarvan 70% door ons impulsieve automatische systeem.

 

Als jij je dit beseft, kun je gelukkig ook op je automatische gedrag inspelen. Bijvoorbeeld door ongezonde voedingsmiddelen iets verder weg te zetten dan direct naast je op de bank. Wanneer je moet reiken, bijvoorbeeld een stap zetten voordat je bij je zak met kruidnoten kan, dan eet je veel minder. Te ver weg zetten helpt dan weer niet, omdat je dan waarschijnlijk een veel grotere portie in een keer meeneemt om op te eten (we willen natuurlijk niet te vaak lopen).

 

Ook kun je juist je bewuste systeem trainen, zodat je meer afgewogen beslissingen neemt en je niet meer laat foppendoor alle knappe marketingtrucs. Het aanleren van strategieën om voedsel verleidingen te trotseren hebben een gunstig effect in het beheersen van je gewicht.

 

Voorbeelden van strategieën:

-         Het drinken van een glas water voordat je toegeeft aan je verlangen naar een stukchocoladeletter

-         Boodschappen doen nadat je gegeten hebt, zodat je niet overal zin in hebt

-         Kerstdiners bereiden waarin geen overbodige hoeveelheid energie zit

-         Een flinke kerstwandeling maken

 

Ben vooral heel bewust van je automatisch gedrag en bedenk zelf hoe je hier het beste mee om kunt gaan. Zo hoef je geen slachtoffer te zijn van je eigen leefomgeving, maar weet je hoe je hiermee om kunt gaan.

 

Meer van onze
Blogs

Bekijk blogs

Maak jouw start aan een
fitter en gezonder leven

Plan een intake
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.